Cum poți menține colesterolul la un nivel optim în timpul sezonului rece

Colesterolul este o moleculă de natură lipidică, prezentă în sânge sub forma a două lipoproteine: LDL (Low Density Lipoprotein - colesterolul ‘’rău’’) și HDL (High Density Lipoprotein - ‘’colesterolul bun’’).

În cazul unui nivel crescut al colesterolului rău din organism, în special în contextul schimbărilor comportamentale din sezonul rece, sănătatea poate avea de suferit. Iată cum poți preveni această neplăcere și ce produse din oferta noastră sunt esentiale pentru dietă, în acest sens:

Care sunt valorile normale ale colesterolului?

În cazul adulților fără probleme asociate colesterolului, valorile normale ale acestuia sunt:

 • colesterolul bun (HDL): 40 mg/dl la bărbați și 45 mg/dl la femei
 • colesterolul rău (LDL): de 4 ori mai mare decât HDL.

Atunci când nivelul de colesterol este echilibrat, rolul său în organism este unul multiplu:

 • Stimulează producția anumitor hormoni, precum sunt hormonii sexuali. În cazul unor probleme de sinteză a hormonilor pentru reproducere, pot exista creșteri în greutate și tulburări emoționale.
 • Protejează celulele. Atunci când nivelurile de colesterol sunt optime și pot acționa ca o barieră de protecție pentru celule, procesele de metabolizare decurg la capacitate maximă.
 • Susține procesul digestiv. Colesterolul contribuie la producerea bilei, iar acest fluid produs la nivelul ficatului are un rol esențial în asimilarea alimentelor bogate în grăsimi și simplificarea procesului a absorbție a nutrienților din alimente.
 • Are rol în buna funcționare a sistemului imunitar. Atunci când imunitatea unei persoane este foarte bună, organismul poate lupta mult mai eficient împotriva infecțiilor și își poate reveni mult mai rapid, după intervenții chirurgicale sau afecțiuni suferite.

De ce poate crește colesterolul în sezonul rece?

Nivelurile de colesterol pot varia de la un sezon la altul, astfel că în lunile reci, profilurile lipidice pot deveni negative, așadar, periculoase pentru sănătatea organismului uman.

Rezultatele studiilor efectuate pe marginea acestor variații sezoniere subliniază faptul că se poate discuta despre o asociere clară între anotimpuri și nivelurile de colesterol rău (LDL) ce pot fi înregistrate în organismul uman.

În aceeași ordine de idei, nivelurile de colesterol rău tind să crească în perioada rece a anului, pe baza unor schimbări comportamentale dictate de context:

 • mai puțin efort fizic regulat și o creștere a nivelului de sedentarism
 • abordarea unei diete mult mai bogate în alimente ce conțin grăsimi trans
 • mai puțină expunere la acțiunea benefică a soarelui pentru minte si trup

Care sunt consecințele colesterolului mărit?

În contextul în care nivelurile de colesterol rău LDL din sânge cresc în sezonul rece, iată care sunt riscurile de tip ischemic la care poate fi supus organismul uman:

 • infarctul miocardic
 • accidentul vascular cerebral
 • angina pectorală
 • boala coronariană
 • boala arterială periferică

Cum poți avea grijă de colesterol în lunile de iarnă?

Înainte de a vorbi despre recomandările pentru reglarea colesterolului, este important să precizăm faptul că nivelurile crescute ale acestuia poate avea și cauze de natură genetică. De aceea, recomandăm consultul de specialitate, pentru o evaluare corectă a acestei problemei.

Însă principala cauză a problemelor legate de colesterol este asociată stilului de viață, mai exact, unei alimentații improprii. Pe timp de iarnă, iată ce poți face pentru a minimiza riscurile unui colesterol rău crescut:

 • Construiește o dietă săracă în carne și alte alimente de origine animală (unt, ouă, brânză), dar bogată în fructe și legume proaspete, alături de cereale integrale.
 • Scade consumul alimentelor bogate în grăsimi saturate și include în meniu cât mai multe mâncăruri pe bază de grăsimi nesaturate (exceptându-le pe cele hidrogenate).
 • Renunță complet sau scade pe cât de mult posibil cantitatea consumată de băuturi alcoolice și băuturi carbogazoase.

Mierea cu cătină contribuie la reducerea nivelului de colesterol

Atât mierea, cât și cătina, contribuie la scăderea nivelului de colesterol rău (LDL) din organism, nivelului de trigliceride, ajutând în același timp la reducerea inflamațiilor.

Totodată, aceasta combinație benefică pentru organismul uman în sezonul rece asigură o doză optimă de energie, pentru o zi plină de activități solicitante, un flux gastrointestinal optim, precum și o barieră antibacteriană vitală în fața riscurilor virale sezoniere.

Te invităm să descoperi produsele Melinis cu miere și cătină, realizate 100% din ingrediente naturale, pe baza unui proces de realizare lent, fără uscare sau fierbere, la o temperatură optimă de 35°C:

Melinis vitaminizant de cătină 40%

Ingrediente:

 • miere de salcâm provenită din România (60%)
 • cătină crudă pastă (40%)

Melinis de cătină 60% supervitaminizant 

Ingrediente:

 • miere de salcâm provenită din România (60%)
 • cătină crudă pastă (40%)

Duo Melinis Eco de cătină 40% și cătină integrală  

Comandă online un mix savuros de arome naturale, cu un gust unic și beneficii terapeutice pe care nu le poți ignora. Cele două borcane din acest set conțin:

 • Melinis de cătină integrală (Melinis Cătină ECO Integrală)
 • Melinis de cătină 40% (Melinis Cătină ECO 40).

Produsele noastre sunt simplu de integrat în meniul pe care îl pregătești zilnic pentru tine și cei dragi, atât timp cât ai la dispoziție sugestii de integrare a acestora în mesele principale ale zilei.

De aceea, te așteptăm cu drag în categoria Retete, pentru a afla mai multe despre acestea, astfel încât porția zilnică de sănătate să vină în farfurii sub forme și texturi uimitoare.

Asigură-te că în timpul lunilor reci, nivelurile tale de colesterol sunt verificate constant și menținute în limite normale, pe baza recomandărilor pe care medicul specialist ți le oferă.

Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor
Ai fost inscris cu succes
This email has been registered