Papanasi fierti din branza de vaci cu pesmet

Reteta pregatita de Dana Burlacu Visternicu, fondatoarea prajituricisialtele.ro:

De foarte mult timp imi doream sa incerc reteta de papanasi fierti din branza de vaci. Asta pentru ca eu am crescut cu acei papanasi prajiti si apoi tavaliti prin smantana si dulceata, iar metoda prin fierbere ma intriga putin. Oricum am aflat destul de tarziu de ea.

Initial mi s-a parut cam ciudatica, dar acum ca am testat reteta pot spune ca papanasii fierti sunt chiar buni.

Pe langa asta, bineinteles ca sunt si mai sanatosi deoarece este eliminata prajeala. 

Reteta e cu inspiratie din cartea de bucate a Silviei Jurcovan.

 

Preparare pas cu pas papanasi fierti din branza de vaci

Ingrediente aluat:

  • 250g branza de vaci
  • 1 ou
  • ½ lingurita coaja de lamaie
  • 30g gris
  • 30g faina
  • 50g unt
  • 70g pesmet
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • 2 linguri de zahar
  • Melinis cu trandafir ( miere cu petale de trandafir)

Mod de preparare:

Branza de vaci, bine sfaramitata cu dosul furculitei, se amesteca cu oul intreg, coaja rasa de lamaie, grisul si faina pana cand se omogenizeaza.
Pe o planseta de lemn, din acest aluat se fac doua rulouri ce se dau bine prin faina. Fiecare rulou se taie cu un cutit ascutit in felii de cca.3cm grosime.

Fiecare bucatica se da prin faina si se rotunjeste usor. Pe fiecare papanas se apasa cu degetul, ca sa se formeze o gropita cam pana la jumatatea acestuia. Astfel papanasii se patrund mai repede la fiert.

Intr-o cratita de 2-2,5 l se umple mai mult de jumatate cu apa in care s-a pus o lingurita de sare. Cand clocoteste apa, se pun papanasii si apoi se trece cu o paleta pe sub ei ca sa nu se prinda de fundul cratitei.

Papanasii trebuie sa fiarba la foc mic cca 6-7 minute, apoi se opreste focul si se pune capacul. Vor mai sta in apa fierbinte inca 5 minute. In acest timp grisul se umfla si papanasii devin foarte fragezi si pufosi.

Pesmetul se prajeste in unt pana se rumeneste usor, apoi se amesteca cu zaharul vanilat si zaharul.

Papanasii se scot cu spumiera cate 2-3, se scurg bine de apa si se presara (tavalesc as spune eu) cu pesmet.

 

Ei se servesc calzi si pentru un alint mai mare eu am adaugat la servire niste Melinis cu trandafir. Melinisul de trandafir este unul dintre cele mai surprinzatoare produse, pe baza de miere.  Are o aroma fermecatoare, bogata și fina a trandafirului de Damasc.

Procesul de obținere presupune utilizarea unei tehnologii ce permite imbinarea petalelorproaspete de trandafir cu mierea naturala de salcam, ingredientele contopindu-se la temperaturi sub 35˚C, rezultatul fiind un produs unic pe piata, sanatos și savuros, ce pastreaza calitatile naturale ale ingredientelor.

Spor la gatit!

Ai fost inscris cu succes
This email has been registered