Orez cremos cu lapte

Reteta pregatita de Dana Burlacu Visternicu, fondatoarea prajituricisialtele.ro:

Orez cremos cu lapte sau orez cu lapte mai lichid? Asta e intrebarea zilei, o curiozitate de food blogger.

Mie imi plac ambele variante, depinde de momentul in care le pregatesc si ce vreau sa insemne. Daca pregatesc seara il prefer pe cel mai lichid, cu mult lapte si orez fiert in apa, daca vreau un orez la desert atunci merg pe varianta celui cremos.

Indiferent de alegere acesta e desertul copilariei, un comfort food drag.

Preparare pas cu pas orez cremos cu lapte


Ingrediente pentru doua portii:

Mod de preparare:

Orezul cremos cu lapte presupune fierberea initiala intr-o cantitate mica de apa, atat cat sa se hidrateze, apoi fierberea este continuata in lapte.

Orezul folosit este preferabil sa fie din cel cu bobul rotund petru un aspect mai legat si cremos.

Orezul se clateste bine in doua- trei ape, se pun un strop de sare si se adauga 150ml apa. Apa vine exact cat sa acopere orezul.

Oala folosita trebuie sa fie una cu fund dublu pentru a evita ca acesta sa se prinda de fund. Focul trebuie sa fie mic.

 

Cand apa a fost absorbita (asta dureaza cateva minute de la inceputul fierberii) se adauga laptele si zaharul. Unii zic ca trebuie sa fie fierbinte, eu l-am pus rece. Din momentul asta stai cu ochii pe el si amesteca usor. Bineinteles ca tot la foc mic se intampla si aceasta etapa.

Atunci cand compozitia incepe sa se ingroase, devine cremoasa si bobul de orez este moale putem spune ca orezul este gata.

In functie de preferinte se poate adauga scortisoara, vanilie sau orice alt condiment.

Se mananca in boluri mici asezonat de o lingurita de dulceata, sirop sau miere. De data asta am folosit un produs romanesc autentic numit Melinis, un produs ce contine miere de salcam cu petale de trandafir. Este o varianta sanatoasa ce poate satisface nevoia de dulce, dar aduce si beneficii pentru organism.

Spor la gatit!

 

Ai fost inscris cu succes
This email has been registered